Great cormorant

Due to their adaptability and willingness to migrate to more favorable habitats, great cormorants are found worldwide

Ken Billington

While North Atlantic populations are strictly marine, other great cormorant populations prefer freshwater lakes and rivers. They are gregarious birds that nest in dense colonies. Although they may defend their nests and young by threatening violence, fights in great cormorant neighborhoods are rare.

Great cormorants catch fish by surface-diving, using their feet as propellers and tails to steer. They are efficient hunters that spend only a few hours each day foraging. Unfortunately, this talent did not go unnoticed. In the past, vast numbers of these birds were used in China to catch fish commercially, and great cormorants are still persecuted as threats to human fishing endeavors today.

Distribution

Country
Population est.
Status
Year
Comments
Afghanistan
2018
Breeding
Albania
2018
Algeria
2018
Non-Breeding
Angola
2018
Armenia
2018
Australia
2018
Breeding
Austria
2018
Azerbaijan
2018
Bahrain
2018
Non-Breeding
Bangladesh
2018
Belarus
2018
Belgium
2018
Benin
2018
Vagrant
Bermuda
2018
Bhutan
2018
Non-Breeding
Bosnia And Herz.
2018
Botswana
2018
Brunei
2018
Bulgaria
2018
Burundi
2018
Cambodia
2018
Cameroon
2018
Canada
2018
Breeding
Cape Verde
2018
Vagrant
Chad
2018
China
2018
Christmas Island
2018
Vagrant
Congo-Brazzaville
2018
Croatia
2018
Cyprus
2018
Czechia
2018
DR Congo (Kinshasa)
2018
Denmark
2018
Egypt
2018
Eritrea
2018
Estonia
2018
Eswatini
2018
Ethiopia
2018
Faroe Islands
2018
Non-Breeding
Finland
2018
France
2018
Gambia
2018
Georgia
2018
Germany
2018
Gibraltar
2018
Non-Breeding
Greece
2018
Greenland
2018
Guam
2018
Origin Uncertain
Guinea-Bissau
2018
Guinea
2018
Hong Kong
2018
Non-Breeding
Hungary
2018
Iceland
2018
India
2018
Indonesia
2018
Iran
2018
Iraq
2018
Ireland
2018
Israel
2018
Non-Breeding
Italy
2018
Japan
2018
Jordan
2018
Kazakhstan
2018
Breeding
Kenya
2018
Korea
2018
Kuwait
2018
Kyrgyzstan
2018
Breeding
Laos
2018
Non-Breeding
Latvia
2018
Lebanon
2018
Lesotho
2018
Liberia
2018
Vagrant
Libya
2018
Liechtenstein
2018
Vagrant
Lithuania
2018
Luxembourg
2018
Malawi
2018
Malaysia
2018
Non-Breeding
Malta
2018
Non-Breeding
Mauritania
2018
Breeding
Micronesia
2018
Vagrant
Moldova
2018
Mongolia
2018
Breeding
Montenegro
2018
Morocco
2018
Mozambique
2018
Myanmar
2018
Non-Breeding
Namibia
2018
Nepal
2018
Non-Breeding
Netherlands
2018
New Caledonia
2018
Breeding
New Zealand
2018
Breeding
Nigeria
2018
Norfolk Island
2018
Vagrant
Nort. Mariana Is.
2018
Vagrant
North Korea
2018
North Macedonia
2018
Norway
2018
Oman
2018
Non-Breeding
Pakistan
2018
Papua New Guinea
2018
Vagrant
Philippines
2018
Poland
2018
Portugal
2018
Non-Breeding
Qatar
2018
Non-Breeding
Romania
2018
Russia
2018
Breeding: Eastern Asian Russia
Rwanda
2018
Saint Pierre
2018
Saudi Arabia
2018
Non-Breeding
Senegal
2018
Serbia
2018
Seychelles
2018
Vagrant
Slovakia
2018
Slovenia
2018
Non-Breeding
Solomon Islands
2018
Breeding
Somalia
2018
South Africa
2018
South Sudan
2018
Spain
2018
Vagrant: Canary Is.
Sri Lanka
2018
Non-Breeding
Sudan
2018
Sweden
2018
Switzerland
2018
Syria
2018
Taiwan
2018
Non-Breeding
Tajikistan
2018
Breeding
Tanzania
2018
Breeding
Thailand
2018
Non-Breeding
Tunisia
2018
Non-Breeding
Turkey
2018
Turkmenistan
2018
Breeding
UAE
2018
Non-Breeding
Uganda
2018
Breeding
Ukraine
2018
United Kingdom
2018
United States
2018
Breeding
Uzbekistan
2018
Breeding
Vietnam
2018
Yemen
2018
Non-Breeding
Zambia
2018
Zimbabwe
2018

Anything we've missed?

Help us improve this page by suggesting edits. Glory never dies!

Suggest an edit

Get to know me

Terrestrial / Aquatic

Altricial / Precocial

Polygamous / Monogamous

Dimorphic (size) / Monomorphic

Active: Diurnal / Nocturnal

Social behavior: Solitary / Pack / Herd

Diet: Carnivore / Herbivore / Omnivore / Piscivorous / Insectivore

Migratory: Yes / No

Domesticated: Yes / No

Dangerous: Yes / No