House sparrow

The most widely dispersed wild bird

Dr. Raju Kasambe

This cheerful, chirping, tiny finch-like bird is brown colored, males with gray crowns, bright black and white, chestnut markings, and a bib. Female with an adorable little face and grey-brown-colored body without a bib.

Inseparable from human habitations, they are distributed worldwide from hills to plains, noisy cities to outlying forest hamlets, as human companions. Grains, insects, fruits, buds, nectar, weed seeds, and kitchen scraps make their diet, but they don’t mind feeding on anything they can eat. Forage in pairs or flocks. Chirping notes make cheep songs and are heard near noisy roosts every evening & nest site. They nest in holes, vines, and trees, protected from predators.

Distribution

Country
Population est.
Status
Year
Comments
Afghanistan
2016
Breeding
Albania
2016
Breeding
Algeria
2016
Andorra
2016
Anguilla
2016
Introduced
Argentina
2016
Introduced
Armenia
2016
Breeding
Aruba
2016
Introduced
Australia
2016
Breeding
Austria
2016
Azerbaijan
2016
Bahamas
2016
Introduced
Bahrain
2016
Belarus
2016
Belgium
2016
Belize
2016
Introduced
Bermuda
2016
Introduced
Bhutan
2016
Breeding
Bolivia
2016
Introduced
Bonaire
2016
Introduced
Bosnia And Herz.
2016
Breeding
Brazil
2016
Introduced
British Indian T.
2016
Breeding
British Virgin Is.
2016
Introduced
Bulgaria
2016
Cambodia
2016
Canada
2016
Introduced
Cape Verde
2016
Breeding
Cayman Islands
2016
Introduced
Chile
2016
Introduced
China
2016
Breeding
Colombia
2016
Introduced
Comoros
2016
Breeding
Costa Rica
2016
Introduced
Croatia
2016
Cuba
2016
Introduced
Curaçao
2016
Introduced
Cyprus
2016
Czechia
2016
DR Congo (Kinshasa)
2016
Breeding
Denmark
2016
Dominican Republic
2016
Introduced
Ecuador
2016
Introduced
Egypt
2016
El Salvador
2016
Introduced
Eritrea
2016
Estonia
2016
Eswatini
2016
Breeding
Falkland Islands
2016
Introduced: Malvinas
Faroe Islands
2016
Finland
2016
France
2016
Gambia
2016
Breeding
Georgia
2016
Breeding
Germany
2016
Gibraltar
2016
Greece
2016
Guadeloupe
2016
Guatemala
2016
Introduced
Haiti
2016
Introduced
Honduras
2016
Introduced
Hungary
2016
Iceland
2016
India
2016
Breeding
Indonesia
2016
Iran
2016
Iraq
2016
Ireland
2016
Israel
2016
Breeding
Jamaica
2016
Introduced
Japan
2016
Non-Breeding
Jordan
2016
Kazakhstan
2016
Breeding
Kuwait
2016
Kyrgyzstan
2016
Breeding
Laos
2016
Breeding
Latvia
2016
Lebanon
2016
Lesotho
2016
Breeding
Libya
2016
Liechtenstein
2016
Lithuania
2016
Luxembourg
2016
Malawi
2016
Introduced
Maldives
2016
Breeding
Mauritius
2016
Breeding
Mexico
2016
Introduced
Moldova
2016
Mongolia
2016
Breeding
Montenegro
2016
Breeding
Morocco
2016
Myanmar
2016
Breeding
Nepal
2016
Breeding
Netherlands
2016
New Caledonia
2016
Breeding
New Zealand
2016
Breeding
Nicaragua
2016
Introduced
Nigeria
2016
North Macedonia
2016
Norway
2016
Breeding
Oman
2016
Panama
2016
Introduced
Paraguay
2016
Introduced
Peru
2016
Poland
2016
Breeding
Portugal
2016
Puerto Rico
2016
Introduced
Qatar
2016
Romania
2016
Russia
2016
Breeding
Réunion
2016
Breeding
Saint Pierre
2016
Introduced
Saudi Arabia
2016
Senegal
2016
Introduced
Serbia
2016
Breeding
Seychelles
2016
Introduced
Singapore
2016
Introduced
Sint Maarten
2016
Introduced: Dutch Part
Slovakia
2016
Slovenia
2016
Somalia
2016
South Georgia
2016
Introduced
South Sudan
2016
Spain
2016
Breeding: Canary Is.
Sri Lanka
2016
Sudan
2016
Sweden
2016
Switzerland
2016
Syria
2016
Tajikistan
2016
Breeding
Tanzania
2016
Introduced
Thailand
2016
Breeding
Tunisia
2016
Turkey
2016
Turkmenistan
2016
Breeding
Turks & Caicos
2016
Introduced
UAE
2016
US Virgin Islands
2016
Introduced
Ukraine
2016
United Kingdom
2016
United States
2016
Breeding
Uruguay
2016
Breeding
Uzbekistan
2016
Breeding
Vanuatu
2016
Breeding
Venezuela
2016
Introduced
Vietnam
2016
Non-Breeding
Yemen
2016
Zimbabwe
2016
Introduced

Did you know?

  • The Chinese smash sparrows campaign in China, the worst ecological disaster known to mankind, resulted in surging locust and insect populations.
  • Campaign resulted in severe ecological imbalance and was one reason for the Great Chinese Famine.

Anything we've missed?

Help us improve this page by suggesting edits. Glory never dies!

Suggest an edit

Get to know me

Terrestrial / Aquatic

Altricial / Precocial

Polygamous / Monogamous

Dimorphic (size) / Monomorphic

Active: Diurnal / Nocturnal

Social behavior: Solitary / Pack / Herd / Flock

Diet: Carnivore / Herbivore / Omnivore / Piscivorous / Insectivore

Migratory: Yes / No

Domesticated: Yes / No

Dangerous: Yes / No