Rüppell’s vulture

Once found flying 11,300 meters (37,100 ft) high, sadly, this was more of an accident than a discovery

Lip Kee

These good-looking vultures are social birds often found silently hanging out in groups. However, they do chatter a lot while feasting on dead bodies. They wear furry coats around their body, leaving their heads and necks bare. The neck turns into bright red color when they feel the need to show dominance.

Feeding behavior is limited to eating carcasses or, more accurately, carcass leftovers. Remember! Just cause they feed on breadcrumbs doesn’t mean they’re lazy. Maybe they try to conserve their energy for flying – spending seven or more hours in the sky. Hunting, poaching, and other selfish human agendas pushed this species to be critically endangered.

Distribution

Country
Population est.
Status
Year
Comments
Algeria
2021
Benin
2021
Botswana
2021
Seasonality Uncertain
Burkina Faso
2021
Burundi
2021
Cameroon
2021
Central Af. Rep.
2021
Chad
2021
Côte D’ivoire
2021
DR Congo (Kinshasa)
2021
Vagrant
Djibouti
2021
Egypt
2021
Non-Breeding
Eritrea
2021
Ethiopia
2,000 pairs
Official estimate
CR
2021
Gambia
2021
Ghana
2021
Gibraltar
2021
Passage
Guinea-Bissau
2021
Guinea
2021
Kenya
2,000 pairs
Official estimate
CR
2021
Lesotho
2021
Seasonality Uncertain
Malawi
2021
Seasonality Uncertain
Mali
2021
Mauritania
2021
Morocco
2021
Passage
Mozambique
2021
Seasonality Uncertain
Namibia
2021
Seasonality Uncertain
Niger
2021
Nigeria
2021
Portugal
2021
Non-Breeding
Rwanda
2021
Saudi Arabia
2021
Non-Breeding
Senegal
2021
Sierra Leone
2021
Non-Breeding
Somalia
2021
South Africa
2021
Seasonality Uncertain
South Sudan
2021
Spain
2021
Non-Breeding
Sudan
2,000 pairs
Official estimate
CR
2021
Tanzania
3,000 pairs
Official estimate
CR
2021
Togo
2021
Uganda
2021
Zambia
2021
Non-Breeding
Zimbabwe
2021
Seasonality Uncertain

Anything we've missed?

Help us improve this page by suggesting edits. Glory never dies!

Suggest an edit

Get to know me

Terrestrial / Aquatic

Altricial / Precocial

Polygamous / Monogamous

Dimorphic (size) / Monomorphic

Active: Diurnal / Nocturnal

Social behavior: Solitary / Pack / Herd

Diet: Carnivore / Herbivore / Omnivore / Piscivorous / Insectivore

Migratory: Yes / No

Domesticated: Yes / No

Dangerous: Yes / No